Japanska jätteostron tar plats på västkusten

Skärmavbild 2015-05-28 kl. 21.17.42Grattis alla ostronälskare! Till sommaren kan ni frossa i de japanska jätteostronen som fortsätter etablera sig på västkusten. – Mängden nya ostron som producerades 2014 var den största jag sett sedan den här arten kom till Sverige, säger Åsa Strand, institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet till P4 Göteborg.

Franska Ostron

Tänk på ostron och du tänker på Frankrike! Här kan man konsten att unna sig livets goda – 30 ostron per invånare och år slinker ner och sannolikt inte nedsköljda med mellanmjölk. Den totala produktionen av ostron i Frankrike beräknas till 150.000 ton årligen.

Framför allt under jul- och nyårshelgerna njuter man av tradition ostron i Frankrike. Det är den tid på året som ostronen vuxit till sig och fyllt sina glykogenlager vilket gör dem extra feta, fina och smakrika. Man beräknar att hälften av Frankrikes ostronskörd konsumeras under jul- och nyårshelgerna.Skärmavbild 2015-05-28 kl. 21.31.07

Historik
I Frankrike, liksom i resten av Europa, är det platta ostronet den ursprungliga typen som fram till 1868 var helt dominerande. Det finns idag en del kvar av bestånden, i Bretagne, och där kallas det platta ostronet Belon odlingsplatsen. Namnet är närmast synonymt med platta ostron.
1868 drabbades ett fartyg, på väg från Portugal till Paris med portugisiska ostron, av oväder och tvingades dumpa lasten av ostron i havet utanför Frankrikes atlantkust. Portugiserna fann sig väl tillrätta och hade snart slagit ut större delen av bestånden med platta ostron.
1970 drabbades portugiserna av en farsot som slog ut hela beståndet. Istället kom den japanska kusinen, det avlånga ostronet Crassostrea Gigas, och tog över de franska sandbankarna. Sedan dess är det helt dominerande i Europa och Frankrike.

Indelning
Det är lite trixigt att orientera sig bland franska ostron. Ett sätt är den geografiska indelningen där man har 7 viktiga områden.  Andra sätt är att på olika sätt klassa ostronen efter kvalitet och storlek.
Här kan du läsa om Frankrikes 7 större områden med ostronodling från norr till söder:

 

 

  1. Normandie
  2. Bretagne Nord
  3. Bretagne Sud
  4. Region Centre Ouest
  5. Marennes-Oléron
  6. Arcachon
  7. Méditerranée

Svenska Ostron

Skärmavbild 2015-05-28 kl. 21.40.00Det platta ostronet, Ostrea Edulis, som växer på ostronbankar utanför Bohusläns kust, är den ursprungliga europeiska arten och kallas följaktligen europeiska ostron och här helt enkelt svenska ostron. Edulis betyder ätlig.

Platta ostron var fram till 1970-talet vanliga i Frankrike. Ibland kallas de också i folkmun Belon efter området i Bretagne där de växte rikligt innan en parasitinfektion slog ut de franska bestånden. Idag är det en exklusiv ostronart. Den utgör endast en liten del av franska ostron och betingar ett högt pris.

Det vanligaste ostronet i Frankrike är idag det japanska jätteostronet, Crassostrea gigas. Det upptäcktes på svenska västkusten 2006 och har därefter spridit sig längs kusten. Den hårda vSkärmavbild 2015-05-28 kl. 21.40.24intern 2010 gick hårt åt de japanska jätteostronen i Sverige eftersom de växer på grunt vatten.

I Sverige finns Ostrea Edulis från Varberg i söder till Strömstad i norr men det växer ända upp till norska Trondheim. Det kräver friskt vatten utan parasiter och en salthalt på minst 2,4%. Vattentemperaturen måste dessutom vara rätt. Bara vissa år är temperaturen tillräcklig för att ostronen ska föröka sig och det infaller ungefär vart femte år.  Det varma vattnet innebär samtidigt en risk för blomning av växtplankton och det är inte bra för ostronen.Skärmavbild 2015-05-28 kl. 21.40.10

Ostronen växer på lätt sluttande sandbottnar i skyddade vikar på 3-8 meters djup och fiskas genom dykning. Ostronbankarna gallras försiktigt och ostronen plockas ett och ett, tvättas, skrapas och levereras sedan till fiskauktion. Grebbestad är centrum för svenska ostron och här arrangeras Ostronets dag i september.

Det tar 3 år innan ostronet kan skördas. Det svenska ostronet blir maximalt 15cm men skördas i allmänhet när de är omkring 8-10cm stora.

 Då ostronkonsumtionen i Sverige ökat kraftigt under senare år och Ostrea Edulis är en exklusiv ostronart ser det ljust ut för svenska ostron.