Ett inlägg från Mikael som driver bloggen Gastroville

Skärmavbild 2013-02-19 kl. 21.00.18

Det finns de som utger sig för att gilla ostron och gladeligen äter dem, men som nog i hemlighet inte är så förtjusta i smaken.

Jag kan inte tolka det på annat sätt när någon först dränker ett rått ostron i citron, kanske lök eller diverse andra tillbehör och därefter sväljer hela ostronet i ett svep. Det bli ju som att snyta sig baklänges. En sådan person har ofta ett glas vin i beredskap för att snabbt skölja ur munnen efteråt.

Är jag elak nu? Kanske det.

Själv vill jag nämligen njuta av ostronet och alla dess komplexa smaker. Jag äter det helt enkelt precis som det är. Ingen citron, definitivt ingen lök. Därefter tuggar jag ostronet för att få alla smaker att framträda så tydligt som möjligt.

Smaken av första ostronet i ett dussin vill jag ha kvar i munnen tills den har klingat av. Först då dricker jag av vinet.

  • Kommentar från Dan Ekström:

Varför finns det så otroligt många och spännande recept på tillagade ostron och varför skall man bara acceptera ett sätt att äta ostron. Det är ju lika korkat som att säga att den enda tavlan man kan titta på är Mona Lisa.

Jag förstår syftet med Magnus inlägg och jag uppskattar att han sticker ut hakan och är lite elak. Jag delar dessutom hans sätt att njuta ostron men det går inte att sätta regler för hur vi skall äta dessa fantastiska mollusker.

Jag dricker rödvin till lutfisk för att jag tycker det är gott. För mig är det också rätt att ta en sked sherryvinägrett och lite charlottenlök på ett färskt ostron. Ja till och med att dränka det med citron. Mångfald är spännande.